Så mycket vatten bör du dricka varje dag
Så mycket vatten bör du dricka varje dag
Så mycket vatten bör du dricka varje dag

Få bättre hy genom att dricka mycket vatten! Gå ner i vikt genom att dricka mycket vatten! Ersätt sportdrycken med vatten! Argumenten för varför du bör dricka mycket vatten har genom åren varit många. Men stämmer det verkligen att du ska hinka i dig vatten även när du inte är törstig? Vi reder ut frågetecknen.

Myterna kring vårt vattendrickande återkommer titt som tätt i media runt omkring oss och vatten har genom åren sagts lindra både det ena och det andra. Men faktum är att du inte behöver dricka vatten om du inte är törstig. Hur mycket vatten du behöver dricka avgörs av faktorer såsom kroppsvikt, hur mycket du rör på dig och hur varmt det är.

Drick mer när det är varmt

Riktigt varma dagar är det viktigt att fylla på med vatten även om du inte är törstig enligt Mats Rundgren, universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet. Vi ignorerar oftare törstkänslan i sportsammanhang då vi verkligen skulle behöva fylla på med vätska säger Mats. Istället för att fylla på under tiden vi idrottar dricker till exempel vissa långdistanslöpare vatten i förväg, vilket är poänglöst. Kroppen kan nämligen inte lagra överskott av vatten och det är då vi riskerar att drabbas av vattenförgiftning.

Det magiska antalet liter vatten som en vuxen människa bör få i sig om dagen är 1,5 – 2 liter vatten. Det kan låta som mycket om du tänker dig att du ska dricka en stor PET-flaska om dagen, men det är den totala vätskemängden som menas. Alltså vad du får i dig genom mat och all annan dryck såsom kaffe och te.

Sötsugen eller törstig?

Även om du inte ska behöva dricka vatten då du inte är törstig, så finns det faktiskt tillfällen då du kan vara törstig utan att känna det. Istället kan det känns som att du är sötsugen. Märker du att sötsuget smyger sig på under eftermiddagen kan du prova att dricka vatten istället för att äta något sött. Först då kan du avgöra om du verkligen var sötsugen eller om du egentligen bara var törstig.