Tryckmetoder Vilken metod passar?

Det är en djungel med alla tryckmetoder som finns. Vad betyder egentligen namnen och vilken metod passar när? Vi svarar på frågorna kring alla tryckmetoder nedan.

Det finns en rad olika tryckmetoder som används av olika tryckerier. Tryckerierna har oftast valt att specialiserat sig på en eller flera tryckmetoder. Vi trycker mest offsetjobb åt våra kunder men både digitaltryck och andra former används för vissa av våra tryck. Nedan listar vi de vanligaste metoderna som vi använder oss av.

Digitaltryck

Denna metod är lämplig för mindre upplagor och sker helt digitalt utan att framställa någon tryckplåt.

Offset

Vi använder vtå typer av offsetproduktioner, arktryck och rulltryck. Nedan förklarar vi skillnaden mellan de olika metoderna och vid vilken typ av produktion som vi använder vilken metod.

Arktryck

Arktryck innebär att tryckeriet använder en tryckplåt som överför den färgbundna informationen till en gummiduk som sedan ger avtryck på det utvaldapappret. En offsetmetod som trycks på ark. Vanligtvis är det 4-6 färger. Detta passar bra till en mindre/mellanstor upplaga.

Roll offset

En offsetmetod där pappret är på rulle och trycks i en löpande bana och sedan skärs det till direkt i tryckpressen. Denna metod passar bäst vids större upplagor. Oftast trycks inlagan i rulloffset och omslaget i en arkpress.

Binding

Vi erbjuder flera olika typer av bindningar. Limbindning, häftning och spiralbundet.

Efterbehandling

Efter själva trycket kommer efterbehandlingen. Det finns en rad olika efterbehandlingar men de vanligaste är klammerhäftning, limbindning, textilbindning och spiralbindning. En efterbehandling som kunderna väljer ofta är lackning alternativt laminering av omslaget. Det finns allt ifrpn vanlig skyddslack till en mer glansig uv-lack och olika former av laminering. De stärker omslaget och skyddar från repor, det är även en sak som kan höja utseendet på en produkt. Andra efterbehandlingar som vi ofta gör är hålning, perforering och adressering.

Vi vet vilka tryckerier som är bäst på vad och det gör oss till en stark tryckpartner för er.